Dzisiaj szef kuchni przedstawia suszony filet drobiowy!
Jest to niezwykle prosty przepis, a gwarantuję, że pupilom będzie smakować :)
Suszona pierś z kurczaka
Składniki:
- pierś z kurczaka lub indyka (lub chude mięso bez kości i tłuszczu)
- patyczki do szaszłyków
- piekarnik (alternatywą dla piekarnika jest suszarka do grzybów i owoców)
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w cienkie paski.
- Każdy pasek nabijamy na patyczki do szaszłyków (rozmieszczamy je tak, by się ze sobą nie stykały).
- Tak przygotowane patyczki układamy na ruszcie do piekarnika.
- Lekko uchylamy drzwiczki, ustawiamy piekarnik na 50°C i zostawiamy na 5 - 5,5 godziny.
- Wyjmujemy ususzone kawałki mięsa i w razie konieczności łamiemy na mniejsze kawałki.
Tak przebiega cały proces:
- surowe mięso pokrojone w paski i nabite na patyczki do szaszłyków:
- mięso w trakcie suszenia
- gotowy, ususzony filet drobiowy
Damon jest wprost zachwycony suszonym mięskiem, na sam jego widok zaczyna się oblizywać! A wcale nie jest łakomczuchem :)
Ten wzrok chyba mówi sam za siebie? ;)
UDANYCH TRENINGÓW!
Super! świetny przepis :) coś z serii "Wiem co je mój pies" :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Dziękujemy i również pozdrawiamy! :)
Usuń