Social Icons

poniedziałek, 15 września 2014

Suszony filet drobiowy

Dzisiaj szef kuchni przedstawia suszony filet drobiowy!
Jest to niezwykle prosty przepis, a gwarantuję, że pupilom będzie smakować :)

Suszona pierś z kurczaka

Składniki:
  • pierś z kurczaka lub indyka (lub chude mięso bez kości i tłuszczu)
  • patyczki do szaszłyków
  • piekarnik (alternatywą dla piekarnika jest suszarka do grzybów i owoców)
Przygotowanie:
  1. Mięso kroimy w cienkie paski.
  2. Każdy pasek nabijamy na patyczki do szaszłyków (rozmieszczamy je tak, by się ze sobą nie stykały).
  3. Tak przygotowane patyczki układamy na ruszcie do piekarnika.
  4. Lekko uchylamy drzwiczki, ustawiamy piekarnik na 50°C i zostawiamy na 5 - 5,5 godziny.
  5. Wyjmujemy ususzone kawałki mięsa i w razie konieczności łamiemy na mniejsze kawałki.
Tak przebiega cały proces:
  • surowe mięso pokrojone w paski i nabite na patyczki do szaszłyków:


  • mięso w trakcie suszenia
  • gotowy, ususzony filet drobiowy


Damon jest wprost zachwycony suszonym mięskiem, na sam jego widok zaczyna się oblizywać! A wcale nie jest łakomczuchem :)

Ten wzrok chyba mówi sam za siebie? ;)



UDANYCH TRENINGÓW!


2 komentarze:

  1. Super! świetny przepis :) coś z serii "Wiem co je mój pies" :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń